Insectenhotel: zorg voor de nuttige insecten in uw tuin

Wie aan insecten denkt, denkt waarschijnlijk direct aan vervelende beestjes, zoals muggen, wespen, rupsen en zo verder. Maar er zijn ook insecten die bijzonder nuttig zijn in uw tuin. Om deze insecten naar uw tuin te lokken, kan u ze een goede overwinteringsgelegenheid bieden met een insectenhotel.

Insecten zijn onmisbaar in uw tuin

Insecten in uw tuin zorgen voor een ecologisch evenwicht door schadelijke insecten te bestrijden. Maar bovenal: zonder insecten zou u niet van al uw bloemen en gewassen in uw tuin en moestuin kunnen genieten. Denk maar aan bijen. Als er geen bijen zouden zijn die uw bloemen en planten bestuiven, zouden deze geen bloemen, vruchten en zaden kunnen vormen. Bijen worden terecht de motor van ons ecosysteem genoemd. Maar liefst 80% van alle gewassen en 90% van alle fruitbomen zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen.
Maar bijen hebben het tegenwoordig enorm moeilijk. Wist u dat de bijensterfte in de winter van 2012-2013 in geen enkel Europees land zo hoog lag als in België. Maar liefst 33,6 procent van de (gekweekte) bijen in ons land overleefden de winter niet, zo bleek uit het Europees onderzoek genaamd ‘Epilobee’. Hommels en wilde bijen werden in de telling niet inbegrepen, maar verwacht wordt dat deze populaties het nog moeilijker hebben.

Insectenhotel

Wat is een insectenhotel

Wilt u de bijen en andere nuttige insecten in uw tuin helpen? Bied ze een beschutte plaats waar ze veilig kunnen overwinteren. Een insectenhotel is een plek waar alle nuttige insecten voor uw tuin kunnen samenkomen. Naast bijen denkt u bijvoorbeeld maar aan vlinders, lieveheersbeestjes, graafwespen en gaasvliegen.
Als u een beetje handig bent, kan u zelf een insectenhotel maken. Meerdere gaatjes boren (van 2 tot 12mm grootte) in enkele (onbeschilderde) blokken hardhout en deze blokken ophangen op een droog, beschut en zonnig plekje kan al volstaan. Wilt u meerdere nuttige insectensoorten een veilig onderkomen bieden, kies dan voor verschillende ‘kamers’ uit diverse materialen, zoals (holle) takken, boomstammen, bakstenen (met openingen), snoeiafval, pallets, tegels, kokosmatten en dergelijke.

Een insectenhotel kopen?

U kan uiteraard ook een insectenhotel kopen. Wilt u een insectenhotel dat geschikt is voor de meeste nuttige insecten of specifiek inspelen op insectensoorten, zoals bijen of vlinders? Bij Tuintime vindt u verschillende insectenhotels van Ecostyle: van klein tot groot. Kies een zonnige, wind- en regenbeschutte plek uit, minimaal op kniehoogte, om uw insectenhotel neer te zetten of te hangen. In de zomer zal uw insectenhotel dienst doen als nest- en rustplaats, in de winter als overwinteringskwartier.