Een tuinterras in betontegels

Kleiklinkers, keramische tegels en hout zijn lange tijd de meest gebruikte materialen geweest om een terras te maken. Daar komt stilaan verandering in. De laatste jaren wordt er steeds vaker voor betontegels gekozen. Dat is een terecht keuze want beton biedt heel wat voordelen die bij traditionele materialen soms ontbreekt.

Voordelen van betonnen terrastegels

  • Heel sterk: betonnen terrastegels zijn vrij dik (min. 6cm) en dus heel sterk. Ze kunnen zonder problemen tegen een stootje.
  • Ruime keuze afwerkingsmogelijkheden: men kan betontegels een kleurpigment geven waardoor ze beter aansluiten bij het tuinontwerp.
  • Vele afmetingen: groot, klein, vierkant of rechthoekig. Betontegels worden in vele afmetingen gemaakt. Voor een naadloos terras kan je ook ter plaatse een betonplaat laten gieten en die polieren.

Nadelen van betontegels

Afhankelijk van het formaat dat je hebt gekozen, is het niet mogelijk om de betontegels zelf te plaatsen. Betonnen terrastegels van 1 op 1 meter wegen honderden kilo’s. Je hebt dus een speciale kraan nodig om ze vast te nemen en op hun plaats te leggen. Voor doe-het-zelvers is dat misschien een nadeel.

Sommige mensen hebben schrik van de vlekgevoeligheid van beton. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn, omdat er allerlei producten bestaan om het beton te behandelen en vlekbestendiger te maken.

Nog mooier van binnen naar buiten

Een recente trend die we hebben opgepikt is het gebruik van dezelfde betontegels binnen en buiten. Met dit leuke effect heb je één vloer die doorloopt van je woonkamer of keuken naar het terras. Dit vraagt wel enige voorbereiding, omdat dit effect tenietgedaan wordt wanneer de voegen niet op dezelfde hoogte liggen. Een goede planning is dus noodzakelijk.

Speciale eisen

Heb je speciale eisen? Dat is bij betontegels zeker mogelijk. Sommige leveranciers bieden tegels aan met uitsparingen voor grondspots, afvoergoten, enz. Met dit soort maatwerk haal je nog meer uit jouw terras.

betonal-betontegels-terras

Foto: © Betonal