Mollen vangen

Mollen hebben de nare eigenschap dat ze juist daar verschijnen waar je ze niet graag ziet verschijnen. Menig moestuin, gazon, voetbalveld of pas ingezaaide percelen is al eens slachtoffer geworden van mollen die de gehele tuin in een korte tijd in een complete ravage kunnen veranderen. Mollen kunnen oppervlakkig soms wel 12 meter gangen per uur graven. Wanneer een mol echt net aan de oppervlakte graaft, kan dit soms complete tunnelsporen in het gras veroorzaken. Als er mollen in uw tuin zitten, is het dan ook verstandig om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Mollen vangen

Mollen

Mollen zijn ondergronds levende zoogdieren, ze hebben normaal gesproken een korte zwartfluwelen vacht. Mollen hebben grote voorpoten die omgevormd zijn tot echte graafhanden, welke ze gebruiken voor het graven van ondergrondse gangen. Mollen hebben slecht ontwikkelde ogen en gebruiken als zintuig voornamelijk de gevoelige snorharen en tastzenuwen van hun spitse roze snuit. Mollen leven voornamelijk van regenwormen, maar eten in principe alle dieren (voornamelijk insecten) die ze in hun gangen aantreffen. Ze leven dan ook het liefst in een humusrijke grond waar ze veel voedsel in terug vinden. Mollen leven solitair, waardoor het bij het vangen van mollen meestal om slechts 1 mol gaat.

Mollen vangen

Mollen vangen

Er zijn verschillende manieren om mollen te vangen, maar de meest voorkomende manier is met mollenklem. Tegenwoordig worden er ook andere methodes gebruikt zoals een mollenvangkoker. Een mollenvangkoker wordt in de loopgang van een mol geplaatst, waarbij lokstof in de koker wordt geplaatst. Wanneer de mol tegen een klepje aanloopt, slaat een deurtje achter hem dicht. De mol kan ergens anders vrijgelaten worden. Let er wel op dat de mollenvangkoker regelmatig wordt gecontroleerd, een mol kan niet langer dan 12 uur zonder eten in leven blijven. Een mollenvangkoker is een natuurvriendelijke oplossing, een mollenklem daarentegen zorgt er voor dat de mol direct gedood wordt.

Mollen verjagen

In plaats van het mollen vangen zijn er ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen waarmee de mollen niet gedood worden maar uit hun territorium verjaagd worden. Speciaal voor mollen ontwikkeld carbid zorgt voor een chemische reactie die ontstaat bij contact met water. Hierbij komt een gas vrij met een extra penetrante geur die mollen voorgoed uit hun territorium en de tuin verjagen. Zij gaan op zoek naar een nieuw territorium en zullen niet meer terugkeren. Omdat mollen erg territoriaal zijn, zullen ook andere mollen niet snel naar het territorium van een andere mol gaan. Mollen zijn nuttige dieren die schadelijke insecten opruimen en de bodem luchtig maken. Door mollencarbid te gebruiken hoeven de mollen dus niet gedood te worden, maar worden ze slechts naar een ander gebied weggejaagd.

Meer weten over mollen vangen met carbid? Lees meer op melkbusshop.nl >>>