Steigerhouten tuinmeubelen onderhouden

Steigerhout is een dankbaar materiaal voor in de tuin of op het terras. Houten tuinmeubelen kun je natuurlijk gewoon in de tuinmeubelzaak kopen, maar nog leuker is het de meubels zelf te maken.

Zelf een steigerhouten loungeset maken

Omdat steigerhout er zwaar en log uitziet denken veel doe-het-zelvers dat het een moeilijk materiaal is om mee te werken. Natuurlijk, de steigerhouten planken zijn bedoeld om het gewicht van bouwvakkers te dragen, terwijl ze op grote hoogte met hun werk bezig zijn. Echte steigerhouten planken zijn dus zwaar, lang en onhandig om te verwerken.

Maar u gaat daarmee geen steiger opbouwen en de planken worden niet in hun volle lengte gebruikt voor het maken van de loungeset. En vergeet niet dat het gewicht van de gebruikte planken bijdraagt aan de duurzaamheid van het eindresultaat.

De tekeningen

Er zijn diverse constructie tekeningen te vinden op het internet. De meesten daarvan zijn alleen te downloaden tegen betaling van soms flinke bedragen. Er zijn echter ook heel goede bouwtekeningen te vinden die in opdracht zijn aangemaakt. Die zijn over het algemeen goedkoper, tot zelfs gratis.

Zorg ervoor dat je de bouwtekening goed bekijkt voor je aan het zagen slaat. Het is erg belangrijk dat je de tekening begrijpt voordat je ergens aan begint. Wanneer je de tekening hebt aangepast aan je eigen tuin kun je beginnen met het uitleggen. Meet alles nog eens na, passen de meubels straks zeker op de plek waar ik ze wil hebben? Door het gewicht kun je namelijk beter je tuinmeubelen maken op de plek waar je ze uiteindelijk wilt hebben.

Volg de tekening nauwkeurig

Een kleine afwijking aan het begin van een lijn kan er voor zorgen dat je aan het einde niets meer over hebt, of juist te veel over hebt.

Als je een goede tekening hebt, en je begrijpt die, ga er dan ook van uit dat het resultaat goed zal zijn.

Meer handigte tips over het maken van een steigerhouten loungeset lees je op www.bouwgemak.nl

Onderhoud houten tuinmeubelen

Het onderhoud van houten tuinmeubelen is niet moeilijk. Steigerhout is gemaakt voor langdurig gebruik zonder onderhoud. Het wordt meestal geïmpregneerd aangeleverd dat wil zeggen voorbehandeld tegen de invloed van schade door insecten.

Het onderhoud bouwt dus voort op de eerste behandeling. Heb je de steigerhouten loungeset gelakt, dan moet je die lak regelmatig vernieuwen. De meubels schuren en opnieuw lakken, een maal per jaar als ze buiten staan in de winter, minder als je ze binnen opslaat.