Tips voor verwijderen van boomstronken

In het voorjaar willen veel mensen de tuin weer helemaal op orde brengen. Er worden nieuwe planten geplant en andere planten, bomen en struiken worden verwijderd. Bij het opschonen van de tuin kunnen boomstronken soms aardig in de weg zitten. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een terras wilt gaan aanleggen, waarvoor een egale ondergrond vereist is. Denk ook aan het aanleggen van een mooie grasmat, het maken van een zitkuil of het plaatsen van een tuinhuis. Allemaal situaties waarbij een boomstronk in de grond aardig in de weg kan zitten. Het verwijderen van een boomstronk lijkt voor veel mensen een simpel klusje, maar wordt over het algemeen erg onderschat. De wortels zitten vaak diep gegrond en de kluit is vaak stukken groter en zwaarder dan je verwacht. Een professionele boomstronk verwijderaar zoals www.boomstronkverwijderen.nl kan de boomstronk snel verwijderen doordat zij gebruik maken van een stobbenfrees. Hiermee wordt de boomstronk in zijn geheel verpulverd, waardoor je dus ook niet naar de gemeente stort hoeft te rijden om de boomstronk weg te brengen. Wil je toch zelf aan de gang met het verwijderen van de boomstronk dan hebben we hieronder enkele tips:

De boomstronk uitgraven

Veel mensen verwijderen een boomstronk door deze uit te graven. Het zal wel aardig wat tijd en inspanning kosten om de boomstronk te verwijderen, maar het is op deze manier zeker niet onmogelijk. Je hebt hiervoor alleen maar een schop, bijl en takkenzaag nodig. Hou er van te voren rekening mee dat deze klus aardig wat tijd in beslag kan nemen. Je weet van te voren nooit hoe diep de wortels zitten en hoe lang het precies zal duren voordat je de gehele stronk verwijderd hebt. Als je begint met het uitgraven kun je het beste beginnen met een geul rondom de boomstronk te graven zodat de kluit bloot komt te liggen. Probeer hardnekkige wortels met een bijl of takkenzaag te verwijderen. Wanneer je de boomstronk zo goed als los hebt kun je deze eruit tillen. Omdat de kluit erg zwaar kan zijn, kun je het deze het beste met meerder mensen eruit tillen.

De boomstronk eruit trekken

Voor het verwijderen van een boomstronk wordt ook wel eens een sterk voertuig zoals een tractor of een auto gebruikt. Als de wortels te diep zitten kan dit al heel erg moeilijk worden. Deze methode kan dus het beste worden toegepast voor wat jongere bomen. Om de boomstronk eruit te trekken heb je een voertuig met trekhaak of ander bevestigingspunt nodig en een spanband. Bevestig de spanband het liefst zo laag mogelijk.

Boomstronk verwijderen met een stobbenfrees

Zoals we hierboven al vermeldden maakt een professionele boomstronk verwijderaar gebruik van een stobbenfrees. De stobbenfrees kan de boomstronk tot ongeveer 45 centimeter onder het oppervlak totaal verpulveren. De boomstronk hoeft van te voren niet uitgegraven te worden maar kan zijn werk gewoon doen in het zand. Een stobbenfrees wordt door verschillende verhuurbedrijven verhuurd. Lees jezelf voorafgaande het gebruik van een stobbenfrees wel goed in.