Tuinverlichting

Tuinverlichting: een overzicht van alle armaturen

Tuinverlichting wordt maar al te vaak geassocieerd met eenvoudige tuinpalen. Onterecht eigenlijk. Er zijn immers veel meer mogelijkheden op het vlak van armaturen. Om jou te helpen kiezen, hebben we een overzicht gemaakt van alle soorten buitenverlichting om jouw tuin en terras aan te kleden.

Soorten tuinarmaturen

Tuinpalen zijn slechts een klein onderdeel van het enorme aanbod buitenverlichting. Je hebt immers veel meer keuze. Een overzichtje van de meest gebruikte tuinverlichting:

Tuinpalen

Tuinpalen zijn – zoals het woord zegt – lampen die op een paal gemonteerd zijn. Meestal kiest men voor downlighters, die enkel naar beneden schijnen. Hierdoor zijn tuinpalen uitermate geschikt om een pad te verlichten.

Spots op pin

Daarnaast zijn er nog spots op een pin. Je kan ze makkelijk in de grond steken, bijvoorbeeld in het gras of een bloemenperkje. Deze spots zijn dus niet geschikt voor op het terras of een verharde ondergrond. Dankzij de richtbare kop zijn deze armaturen perfect om bepaalde elementen te accenturen, zoals een standbeeld of een speciale plant.

Grondspots

Ook erg populair zijn grondspots. Je ziet ze vaak als accentverlichting voor gevels. Maar ook om een terras, oprit of tuinpad in de verf te zetten, zijn ze een goede keuze. Zelfs onder bomen worden ze vaak gebruikt. Met grondspots kan je dus alle kanten uit.

Lantaarnpalen

Dacht je dat lantaarnpalen enkel op de openbare weg gebruikt worden? Niets is minder waar. Heel wat mensen hebben een tuinpaal in hun tuin. Vooral bij landelijke tuinen zal een vintage lantaarnpaal niet misstaan. Maar er zijn ook moderne varianten voor de designliefhebbers onder ons.

Wandlampen

Zelfs wandlampen (inbouw of opbouw) zien we vaak terug in een tuin. Deze buitenverlichting wordt vaak gebruikt tegen de gevel van een woning of aan het tuinhuis. Ook als je de bel aan de voordeur wil verlichten, is een wandlamp een uitstekende keuze.

Staanlampen

De grens tussen binnen- en buitenverlichting wordt steeds kleiner. Tegenwoordig kan je immers staanlampen voor buiten kopen. Ze passen erg mooi bij een tuinlounge – zeker wanneer je kiest voor een booglamp die boven de zetel hangt.

Tafellampen

Er is niets zo gezellig als genieten van een leuke barbecue tijdens een zwoele zomeravond. Natuurlijk heb je ook dan wat extra licht nodig. Tafellampen voor buiten zijn de perfecte oplossing. Je kan ze in het midden van de tafel zetten om alle groentjes, sauzen en ander lekkers te verlichten. Een draadloze, oplaadbare tafellamp (zoals de Marset FollowMe) is dan extra praktisch.

Zwembadverlichting

Een overzicht van tuinverlichting zonder zwembadverlichting kan natuurlijk niet. Wie een zwembad heeft zal ook ’s avonds en ’s nachts willen zwemmen. Onderwaterverlichting maakt dit mogelijk. Bovendien geeft het een stijlvolle uitstraling aan het zwembad, zelfs wanneer er niemand aan het zwemmen is.

Hanglampen

Hanglampen voor buiten? Ja hoor! Een hanglamp zal niet misstaan onder een pergola of veranda. Ook bij deze armaturen zijn er verschillende stijlen, gaande van strak modern tot landelijk en retro. Voor ieders smaak is er een overvloed aan keuze.