Waarom je een tuinarchitect nodig hebt

Huisje, tuintje, boompje. Wie het geluk heeft om een tuin te hebben, weet dat er op zonnige dagen geen betere plek is.

Om nog meer van deze groene buitenruimte te genieten, is een goed tuinontwerp belangrijk. Heel wat mensen doen dit zelf. Maar dat zorgt niet altijd voor het beste resultaat. Daarom is het een goed idee om een professionele tuinarchitect in te schakelen.

3 redenen om een tuinarchitect te kiezen

Laat je overtuigen door deze argumenten…

Reden #1: een ontwerp op maat

Een goede tuinarchitect is ergens ook een beetje psycholoog. Hij of zij moet immers de noden van de bewoners in kaart brengen en deze zo goed mogelijk vertalen naar een gepersonaliseerd plan. De samenwerking begint dus meestal met een goed gesprek.

Wie zijn de bewoners? Welke stijl zien ze graag? Organiseren ze vaak tuinfeesten? Hoe ziet de architectuur van hun woning eruit? Allemaal vragen die een antwoord verdienen.

Het empathisch karakter van een tuinarchitect is dus heel belangrijk. Hoe de wensen en noden van de klant geïnterpreteerd worden, bepaalt immers het uiteindelijke resultaat.

Reden #2: stijlvolle combinaties

De meeste mensen hebben in grote lijnen een idee van bomen en planten die men mooi vindt. Maar de plantenkeuze gaat veel verder.

Het is namelijk belangrijk dat al het groen mooi bij elkaar past. Denk hierbij aan kleuren, afmetingen, bloeiperiodes… Een tuinarchitect gaat op zoek naar de perfecte combinatie voor jouw persoonlijke tuin.

Om een voorbeeldje te geven: stel dat een klant graag een tuinpad in grind heeft. Er zijn echter tientallen verschillende soorten grind om uit te kiezen. De tuinarchitect zal in dit geval advies geven en een grindsoort voorstellen die het best in het ontwerp past.

Reden #3: onderhoudsvriendelijkheid

Vergeet niet dat de keuzes van de tuinarchitect in grote mate de onderhoudsvriendelijkheid bepalen.

Klanten die geen groene vingers hebben en op zoek zijn naar een onderhoudsvriendelijke tuin, kunnen deze wensen aan hun tuinarchitect duidelijk maken. Er wordt dan tijdens het ontwerpproces met deze eisen rekening gehouden. Dat heeft bijvoorbeeld een invloed op de indeling (bv. meer bodembedekkers i.p.v. gras), de plantenkeuze (struiken die veel of amper een scheerbeurt nodig hebben) en de verharding (tegels die beter bestand zijn tegen mos).