Zonnepanelen plaatsen in de tuin

Als je dit leest, is het je vast niet ontgaan dat de populariteit van zonnepanelen de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Door de dalende prijzen is het aantal woningen in Nederland met zonnepanelen van 100.000 naar 400.000 gestegen in slechts 5 jaar tijd. Belangrijke redenen om voor zonnepanelen te kiezen zijn de financiƫle voordelen, maar voor velen belangrijker nog is het kunnen bijdragen aan de productie van duurzame energie en de onafhankelijkheid van energieleveranciers. Wil jij ook graag profijt hebben van zonnepanelen, maar kan je ze niet op je dak plaatsen omdat er bijvoorbeeld te weinig zon op valt of het dak de constructie niet kan hebben? Dan is het ook nog mogelijk om de panelen in de tuin te plaatsen. Hieronder lees je daar meer over.

Regelgeving

Het plaatsen van zonnepanelen in de tuin gaat net iets anders te werk dan het plaatsen op het dak. Het kan zijn dat je genoodzaakt bent om de panelen in de tuin te plaatsen vanwege de zojuist genoemde redenen, of bijvoorbeeld omdat het een monumentaal pand betreft of het dak niet richting de zon staat. Er moet uiteraard, net zoals voor op het dak, een vergunning aangevraagd worden voor zonnepanelen in de tuin, maar daarnaast moet het ook binnen het bestemmings- en omgevingsplan passen en voldoen aan de verschillende planologische regels binnen dit plan. Het advies is daarom om dit te overleggen met de Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente.

Verschil in installatie

Ook de installatie zelf verschilt logischerwijs van die van een installatie op het dak. Omdat de panelen onder een hoek ten opzichte van de zon geplaatst moeten worden, zal er een constructie worden aangebracht waar een fundering voor nodig is. Immers moeten de panelen wel bestand zijn tegen een verscheidenheid aan weersomstandigheden. Dit zorgt er helaas voor dat het installeren van panelen in de tuin doorgaans wat kostbaarder is dan het plaatsen op een dak. Het plaatsen in de tuin kan daarnaast een grotere uitdaging zijn vanwege omliggend groen. Als er bomen in de tuin staan die een groot deel van het zonlicht blokkeren, dan is het een stuk minder aantrekkelijk om er panelen te plaatsen. Bovendien zijn de panelen kostbaar en nu gemakkelijker bereikbaar voor kwaadwillenden, dus zorg dat je bewust bezig bent met diefstalpreventie. Ten slotte is het goed om te weten dat je er rekening mee moet houden dat de bekabeling van de panelen tot de meterkast zo kort mogelijk wordt gehouden om het stroomverlies dat in de kabels optreedt tot een minimum te beperken.