Op wat moet je letten bij de keuze van een terrasoverkapping?

Je wilt voortaan meer tijd in je tuin doorbrengen, maar je budget voor de bouw van een veranda is ontoereikend? Dan is een terrasoverkapping een uitstekend alternatief. Als gevolg van de groeiende belangstelling, wordt de keuze aan mogelijkheden, materialen en kleuren steeds groter. Op wat moet je letten bij je keuze voor zo’n overkapping voor je terras?

Met overkappingen geniet je maximaal van je tuin, en van het deugddoende buitenleven. Het beschermt je zowel tegen de felle zon, als tegen regen en zelfs tegen onweer.

Soorten terrasoverkappingen

Het aanbod aan terrasoverkappingen voor tuin en terras waren nooit zo groot. De keuze aan uitvoeringen en materialen is overweldigend, en nemen nog steeds toe. Je keuze hangt van verschillende factoren af. In de eerste plaats van je persoonlijke voorkeuren, maar even goed van je beschikbaar budget, de bouwstijl van je woning, en van de beschikbare ruimte. Leg eerst je budget vast en wijk daar niet meer van af. Dat zal je keuze ongetwijfeld vergemakkelijken.

Materialen voor je overkapping

Voor de constructie heb je de keuze uit heel wat materialen, allemaal met hun eigen mogelijkheden en hun voor- en nadelen.

Houten terrasoverkappingen: één van de meest gebruikte materialen. Er zijn dusdanig veel houtsoorten, dat er wel één bij de stijl van je woning past. Hardhout en geïmpregneerd hout zijn de meest gebruikte houtsoorten. Hout laat zich gemakkelijk bewerken, maar vraagt meer onderhoud.

Terrasoverkapping van aluminium: aluminium is een sterk en duurzaam materiaal. Vooral gekozen voor een strakke en moderne uitstraling. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden en vraagt weinig of geen onderhoud. Een schoonmaakbeurt met water en een zachte spons of microvezeldoek volstaat.

Constructie van kunststof (PVC): een sterk materiaal met onbegrensde mogelijkheden. Is duurzaam en transparant, zo goed als onbreekbaar en budgetvriendelijk. Kunststof wordt vooral gebruikt voor de dakbedekking. Voor de steunpilaren wordt meestal hout of aluminium gebruikt.

Overkappingen van glas: glas wordt meestal gecombineerd hout en aluminium. Glas is een zwaar materiaal en vraagt dus om een stevige constructie. Kies bij voorkeur voor hoogrendement- of melkglas om de warmte in de zomer buiten te houden.

Constructie met doek: wordt vooral gebruikt in combinatie met een zonnescherm en een vaste constructie. Bezit vele mogelijkheden, maar is minder duurzaam en moeilijker schoon te maken

Aluminium terrasoverkapping

Kies je voor een overkapping van aluminium? Gebruik dan bij voorkeur ook aluminium steunpalen. Die zijn duurzaam, gaan levenslang mee en verhogen de stabiliteit van de constructie. Aluminium is ook uitstekend voor het dak van je terrasoverkapping. Verkies je extra lichtinval? Kies dan niet voor een kunststof dak, maar voor een dak van glas.

Waar kun je een overkapping plaatsen?

Een terrasoverkapping plaatst men meestal tegen een muur van de woning, zeker als je terras vlak naast je huis ligt. In het andere geval heb je ook de keuze voor een vrijstaande constructie.